Prunus Avium
Fuglekirsebær er et indtil 20 m højt træ, med knipper af smukke hvide blomster og ret små gule eller sortrøde bær – der ofte ædes af fugle.
Den indkogte bærsaft kogt med vin kan bruges til sov til stegte fugle og vildt. Kirsebærblade i syltede agurker giver en god smag. Rå eller syltet til pynt på desserter.
Af kirsebærsaft kan fremstilles saft, brændevin og likør. Kirsebærbrændevin tilsat muskat var digteren Johannes Ewalds yndlingsdrik.
Du lille vakse jomfru Bak
For hvert et mødigt sting du stak
I min, en højst nødvendig frak
Hav tak
Veddet af fuglekirsebær er værdifuldt for finere snedkerkunst, billedskæring, instrumenter.
Vandopløst kirsebærtræ-harpiks dryppes i øret mod hovedpine. Blandet med bjørnefedt, tyretælle og smør i øret mod døvhed.
Barn med brok føres gennem et flækket kirsebærtræ, som derefter bindes sammen, læges stammen, bliver barnet også lægt.
Kirsebærtræets blomstringstid er tid for at så bønner og agurker.
Talemåde:
Der sidder en jomfru i det grønne, iført en rød kjole, når du trykker på hendes græder hun, og dog er hendes hjerte af sten.
Spis ikke kirsebær med de rige, de spytter dig stenene i fjæset.
Du kan læse om Kirstebærsnaps på følgende steder:
Kontaktoplysninger
Kirsten Borger
Ørslevklostervej 272
7840 Højslev
Tlf: 51 18 24 87
kirstenborger@gmail.com