Bjergmanden i Daugbjerg Dås

Sagn
Du kan trykke på knappen og få fortalt omkring Bjergmanden i Daugbjerg Dås

Thildebritt :

BJÆRGMANDEN I DAUGBJERG DÅS


Du er min ven – og nu skal jeg fortælle dig om Bjergmanden I Daugbjerg Dås. 


En sen Aften kom en Mand ridende om ved Daugbjerg Dås, en høj dødisbakke syd for Daugbjerg. Manden kom fra Viborg og ville til Holstebro. Men på Vejen blev han meget tørstig, og han viste ingen udvej til at få tørsten slukket.
Han kom da forbi Daugbjerg Dås, da kom der ud fra Højen en smuk Kone, der bød ham noget at drikke af et skinnende sølvkrus. Manden førte det allerede op til Munden, da han pludselig kom i tanke om, at det kunne måske være en giftig Drik. Nu hændte han Krusets Indhold over Skulderen, men Kruset selv stak han til sig og satte derpå hurtigt afsted i susende Galop.
Men Konen, der var ingen anden end bjergmandens hustru,- hun forfulgte ham; for hun vilde nødig miste sit Krus. Han red i susende far, men hun løb hurtigt. Hun var ham allerede så nær, at da han red ud i Åen ved Hagebro, tog Kællingen den ene bagsko af hestens fod. Derfor kom byen til at hedde Hagebro.
Han red så det sprøjtede over åen. Og så sig tilbage. Han var ganske sikker på, at nu var det ude med ham. Men nu er det sådan - at over rindende vand kan bjergmænd og sådant pak aldrig komme. Her måtte hun vende om og lade karlen beholde Kruset.
Men kvinden var frugtsommelig og ventede et barn, og på grund af det stærke løb, blev hun meget syg og døde inden hun nåede hjem.
Og en Sten af en ikke ubetydelig Størrelse vise os den Dag i Dag hendes Grav.

Jeppe Åkjær. Danske folkesagn

Tryk på billedet af Jeppe Aakjærsom dreng, hvis du vil tilbage til skattejagten:

 


 

 

 

Du kan læse om Bjergmanden i Daugbjerg Dås på følgende steder:

Daugbjerg Dås Daugbjerg kalkgruber Jenle

Krabbesholm Skov ved Grusgraven

Krabbesholm Skov - Grusgraven. Turen rundt om kolonihaverne. Du har brug for gode sko og næse for at finde fodspor...

Læs mere

Hagenshøj

Trolderuterne ved Hagenshøj og Tarokmuseet Jo jo, der er sandelig også trolde på dette sted. De kalder sig bjergfolk ...

Læs mere

Kongenshus Mindepark Museum

Kongenshus Mindepark, Kroen og Museet Her ved Kongenshus Kro finder du Mindeparkens Museum i samme bygning som kroen....

Læs mere

Glyngøre havn

Glyngøre Havn Glyngøre er en by, der ligger i det nordvestlige Salling på Limfjordens kyst. Overfor Glyngøre ligger N...

Læs mere

Små kæltringer ved søen

Små kæltringer ved søen - en tur ved Flyndersø for små trolde. ...

Læs mere

Jenle

Jenle - digteren Jeppe Aakjærs Museum Jeppe Aakjærs kunstnerhjem og museum, Jenle, er bestem et besøg værd. Det ligge...

Læs mere
Trolderuterne er støttet af Det Europæiske fælleskab og ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter via LAG Skives Aktionsgruppe. Desuden af Friluftsrådet, Skive kommunes Kulturudvalg, Skive Kommunes landsbyudvalg, Kongenshus Mindepark, Mønsted Kalkgruber, Daugbjerg Kalkgruber og Skiveegnens Erhvervs- og Turistcenter.
Bjergmanden i Daugbjerg Dås

Tilmeld Nyhedsbrevet

Tilmeld dig vores nyhedsbrev
og få nyheder omkring de
mange oplevelser leveret
direkte til din email.

Kontaktoplysninger

Skiveegnens Erhvervs- og Turistcenter
Kirsten Borger
Østerbro 7
7800 Skive

Tlf: 51 18 24 87

kontakt
kontakt
Dynamic-it leverandør af webshop