Trolderuterne i naturområdet bag Fur Bryghus er en dejlig tur ved kysten på Furs nordvestlige side.
Vandreruten begynder på parkeringspladsen , der ligger ca. 100 m før du kommer til Fur bryghus.
Vandreruten er rød: 2 eller gul op til 5,5 km og går langs kysten omkring de imponerende molersklinter. Klinterne på Nordkysten af Fur er op til 30 m høje og har vekslende lag af moler og vulkansk aske. Nogle af lagene er helt lodrette, mens andre er meget sammenfoldede.
Knudeklinten er fredet. Og en del af ruten går gennem privat grund, så man skal holde sig til stien eller til stranden.
På standen er der gode muligheder for at finde fossiler.
Turen går gennem smukke skove, skrænter og stene strande, så du skal have godt fodtøj på.
Efter turen kan du jo besøge Fur Bryghus.
Kom med herud på standen,
der meget du kan se - Det fedt.
På standen kan du finde sten. Når man slår på stenene kan de flække i flere dele. Somme tider kan man finde fossiler inde i stenene.
Fossiler er mange millioner gamle dyr, der faldt ned på havbunden. Det her sted var nemlig havbund for millioner af å¨r siden. Dyrene døde og blev dækket af tykke lag af vulkansk aske eller kmudder og man kan stadig se, hvor de så ud.
Du kan også finde andre sten på stranden. Eller du kan lege i vandetr og springe mellem bølgerne.
På denne tur er der ikke nogen troldefodspor. Vi har i hvert fald ikke fundet nogen.
Men måske vil du vise vej til andre og lægge spor, som de næste børn kan følge.
Danmarks Naturfredningsforening har nogle forslag til, hvad du kan lave på stranden. Tryk på billederne:
Bølger, brænding, badning
Leg med sten
Tangkunstner
Du er min ven- og jeg er din igen.
Kanske er det mig, der passer på dem, der ikke tør bevæge sig i nærheden af rødstenen.
Hør dette sagn:
Troldene i Rødsten.
Engang hændte det, at en mand en sen aften kom ridende, fulgt af sin hund, forbi Rødsten, et fremspringende klippestykke på øen Fur i Limfjorden, og i måneskinnet så han da bjergfolkene bære deres skatte ud på græstuerne for at lufte dem. Manden havde tilfældigvis sin bøsse med, og da han havde hørt, at hvis man kunne komme til at skyde tre skud hen over puslingerne, måtte de søge ned i deres bolig og lade skattene blive tilbage. Han skød da, men han kunne ikke styre sin begærlighed, til dagen brød frem, så han i ro og mag kunne hente sagerne hjem, og derfor puttede han straks det hele ned i en sæk og skyndte sig bort.
Da han red ind mellem bakkerne, hørte han noget puste bag sig, og da han vendte sig om, så han en lille mand med et langt skæg, ridende på en hest, der ikke var større end en kat og var uden hoved, og hos sig havde han en lillebitte sort hund. Bonden var da straks klar over, at det var bjergmanden. »Vil du lade din hest slås med min?« spurgte trolden. »Nej, det forbyde Gud!« »Eller din hund med min?« »Nej, det forbyde Gud!« »Eller selv binde an med mig, hvor lille jeg end er?« »Nej, det skal Gud forbyde!« svarede manden, og i det samme piskede han på sin hest og red afsted, alt hvad remme og tøj kunne holde. Da han var nået hjem og var kommet i sikkerhed bag sin dør, forekom det ham, at det stormede og hvislede derude, og at huset stod i lys lue. Men da han nok forstod, hvad dette gøglespil gik ud på, tog han sækken med skatten og slængte den udenfor. Da hørte kogleriet op, og en hæs stemme råbte derude: »Der mangler endnu noget!« Den næste morgen fandt han et svært sølvbæger, der var faldet ned bag dragkisten, og det gjorde ham til en holden mand.
Dyr i naturen
Der store og de små
Gemmer sig her omkring
- man må passe på –
Kan du finde et dyr, der er næsten gennemsigtigt?
Det lever ude i vandet, men her på stranden kan man somme tider finde det, når det er skyldes op af bølgerne. Det ligner en klump vand, der er stivnet. – Rigtigt, det er en vandmand. Der et dyr, men det er næsten kun vand. Der er 19 dele vand og en del mand – hi hi –
En almindelig vandmand kaldes også en gople og den er ikke farlig. Den er en lille smule lyslilla i midten eller en lille smule lyserød. Der sker ikke noget ved at røre ved den.
Men der er en anden slags gople, du skal passe på. Det er brandmanden. Den ligner vandmanden, men på undersiden har den lange røde brandtråde, som kan give nogle ubehagelige røde brandpletter, når man rører ved dem. Hvid du bliver brændt af en brandmand, så skal du skylle stedet med havvand.
Vil du vide mere om gopler, så tryk her:
Jeg hedder Fnuggi, fordi jeg en pige
Og blomsterne kan jeg li at kigge på
I skoven, på marken, på jorden, i sandet, i vandet. Der er planter alle vegne. Der vokser planter her i limfjorden . Det tynde, der ligner lange tråde, når det ligger på stranden hedder ålegræs. Det filtrer sammen, når det bliver tørt. Der ligger også andet på stranden. Blæretang.
Du kender godt blæretang. Den brune plante, der ligger på stranden og er tør og stiv, når den er blevet skyllet i land af bølgerne eller tidevandet. I vandet er den blød og dejlig. Der er mange fisk, krabber, muslinger og andre havdyr, der lægger deres æg i blæretangen ude i vandet. Og man kan spise den, den smager dejligt.
Vil du mere om blæretang, så tryk her:
Det går ned
Det går op
Så jeg siger Hop!
Der var engang en konge, der havde tre sønner. Den første hed Skrat, den anden hed Skrat-skratterat og den tredje hed Skrat-skratterat-skrat-skririum-skrat.
Så var det en anden konge, der havde tre døtre. Den første hed Sip. Den anden hed Sip-sippernip, og den tredje hed Sip-sippernip-sip-siriumsip.
Og Skrat fik Sip. Og Skrat-skratterat fik Sip-sippernip og Skrat-skratterat-skrat-skririum-skrat fik Sip-sippernip-sip-sirium-sip.
HI Hi
Til snapsedramme benyttes de tørrede skud som lægges i brændevin i nogle dage. Afprøv. Grankogler sat på brændevin giver en smuk rødbrun kulør ”skovridderdram”.
Nye skud sat på brændevin blev drukket af unge piger mod blegsot. Samt brugt til badning mod eksem.
Anvendelse, Kviste kogler, harpiks: Nåletræers harpiks anvendes til fabrikation af sæbe,, terpentin, fernis, podevoks, sejllak, papirlim, vognsmørelse, strygelse til strygeinstrumenters buer.
Harpiks er komponent i sammekog til salve, plaster på sår, værk, seneforstærkning, hævelser, frost, på pande og tinning mod hovedpine.
Granlægter bruges til døre, vinduer, husbjælker, spær, rafter, lofter, vinduesrammer, møbler, hegnspæle,spånkurve. Grankogler benyttes til brændsel.
Børn binder snor i og leger de er dyr.
Granstænger er gode til humlestænger. Tørre grene farver gult til blågråt, grankogler giver grårød.
Juletræer, adventskranse. – Juletræet skulle stjæles, ellers var der ingen lykke ved julen.
Granlugt er varsel om død.
Fik gift kvinde ingen børn, skulle hun Sct Hans hemmeligt stille et grantræ med en løbtræskvist ved indgangsdøren, næste morgen gemme kvisten bag et spejl og flytte træet til et afsides sted, groede det videre og blev kvisten ikke rørt af andre, ville hun blive gravid.
Opskrift:
, Snaps af spæde granskud: Fyld et sylteglas ca. 1/3 op med helt friske (april-maj) granskud, fyld glasset op med vodka og lad det trække 1-3 uger. Når tidsangivelsen er så upræsis, er det fordi, det er dine smagsløg, der skal afgøre hvor længe den skal trække! Filtrer gennem kaffefilter og lad snapsen lagre i mindst 2 måneder! Det kan godt være at den smukke lysegrønne farve ændrer sig til det gul-brune, men smagen ændrer sig også i positiv retning!
Gran- og tyttebærsnaps: I et sylteglas på 0,7 liter kommes 1½-2 dl tyttebær, en rødgrankvist (evt. fra juletræet) og 1 dl rosiner. Lad blandingen trække 2-5 dage et køligt sted (smag ind imellem). Filtrer gennem kaffefilter og kom grankvisten tilbage i flasken som pynt. Må gerne lagre et stykke tid. Hvis kvisten har mistet farven kan du komme en ny i lige inden serveringen.
Sonatine – Poesi
Før - var der mange andre,
der mærkede vinden digte!
Det er poetisk at skrive digte. Nogle digtere var meget alvorlige, da de skrev deres digte. En digter, der kaldte sig poeten, var somme tider ikke så alvorlig. Han skrev en samling barske børnerim.
Søren, Svend og Sivert
Trængte til en hivert.
Tømte Faders flaske snaps
Og for så at undgå klaps
Fyldte de tre kvikke fyre
Flasken med saltetersyre.
Ved Fur Bryghus, Knuden kan du bl.a. læse om følgende:
Kontaktoplysninger
Kirsten Borger
Ørslevklostervej 272
7840 Højslev
Tlf: 51 18 24 87
kirstenborger@gmail.com