Trolderute med appen. Længde 2.980 km. 14. punkter.
Startpunkt ved trolderuteskiltet bag Havnekiosken på Havnevej i Skive.
Appen fungerer, hjemmesiden er under opbygning.
Når man er ude i naturen er det altid godt at have et reb med. Måske finder man ting, der skal bindes fast. Eller knuder, der næsten ikke kan løses. Her kan du se, hvordan man laver forskellige knob.
Du er min ven og jeg er din igen
Om hundred år, vor kærlighed består.
Det er ikke kun fjerne gamle folk, der har kendt til det udyr, der findes her ved Dommerby. – Næ, også nutidens folk har mødt det. – Udyret lader sig nu kun se om aftenen, helst hvor er en blåhvid måne, der skinner på det. Udyret ved Dommerby kalder man også et gespenst, for det har stor lighed med gengangere, men er dog alligevel anderledes.
Langs fjordkanten vest for Dommerby, hvor landevejen svinger, holdt et gespenst til. Når folk fra Fjends skulle til bys i Skive kom de ind på udyrets område.
Det var dog mest, når de i månelyse nætter kørte hjemad, at de kom i karambolage med det. Det skiftede udseende fra hund til kalv, snart var det halvt menneske, snart halvt dyr. Men altid havde det onde lysende øjne, der stirrede på den vejfarende og ligesom sugede ham til sig. Det kunne brøle noget så uhyggeligt, det kunne gø som en hund og klage sig som et lille barn. Det forfulgte ofte folk, og da gjaldt det om at komme over stenkisten i vejen; thi rindende vand kan trolddyr ikke passere. En ældre gårdmand fortæller:
Der var i min drengetid få, der brød sig om at passere denne vejstrækning ved midnatstide. Den gamle populære dyrlæge Nybo, der efter sigende havde været ude for utysket, kørte nødig vejen om natten. Jeg har selv som tjenestedreng oplevet, at han blev på gården til det blev lyst. En karl fra egnen vædede med nogle andre om, at han sagtens turde gå langs fjorden ved midnatstide. Han kom ganske vist tilbage, men forstand havde han ikke mere og blev ikke til menneske siden.
Så hold du dig hellere inden døre i de månelyse nætter ved Skivefjorden. Man ved aldrig, hvornår utysket kommer springende.
MÆLKEBØTTE
Taraxacum officinale
Mælkebøtte er en 20 - 40 cm. høj flerårig urt med en kraftig pælerod, og den kender de fleste. Den kaldes også løvetand, på grund af dens takkede blade. En gammel lægebog sagde: Jeg ved næppe noget kosteligere vand end det, der koges og destilleres af denne urt, til at bruge i hede sygdomme ( feber) og koldensyge (malaria).Det stiller smerter og hoste, beroliger og køler. Kvinderne plejer at vaske ansigtet i brændevinen for at få en klar teint og fjerne røde pletter.
Anvendes ved lever- og galdebesvær for at øge galdesekretionen og den tillige urindrivende.
Mælkebøtte anvendt indvortes virker ved tarmsygdomme, specielt ved forstoppelse, leversygdomme, hudsygdomme, eksem, blodmangel, skørbug, reumatisme, galdelidelser, nyrelidelser, ved tilbøjelighed til grus- og stendannelser, samt ved stærk bronkitis.
OPSKRIFT: Til kryddersnaps anvendes mest det gule af blomsten og kun det gule, alt det grønne skal væk, det kommes i et glas med tætsluttende låg og dækkes godt med "en dejlig neutral snaps” i 4 dage, efter filtrering gennem et kaffefilter, fortyndes efter smag, ca. 1 - 6. Snapsen er letkrydret, med en særegen sødsyrlig smag. Den ligner ingen anden kryddersnaps. Lav ikke for meget af gangen, den taber hurtigt i smag.
Roden kan også bruges, den graves op i det tidlige forår, mens der endnu er kraft i den, ellers i det sene efterår, når den har samlet kraft til at klare vinteren. Roden renses godt, skæres i skiver og tørrer et par dage, kommes i et glas med tætsluttende låg og dækkes rigeligt med en dejlig neutral snaps i 14 dage, filtreres gennem et kaffefilter og fortyndes efter smag, ca. 1 - 6.
Før - var der mange andre,
der mærkede vinden digte!
Det kan den osse nu,
når man ser det
– så er det i sigte.
Solen skinner og dagen. Månen lyser om natten. En komponist, der hed Claude Debussy kunne høre månen synge. Han skrev et stykke musik, han kaldte i Måneskinnet.
Du kan høre det ved at trykke på billedet her:
Ved Skive gamle havn og træbroen kan du bl.a. læse om følgende:
Kontaktoplysninger
Kirsten Borger
Ørslevklostervej 272
7840 Højslev
Tlf: 51 18 24 87
kirstenborger@gmail.com