Mogenstrup Strand

Gå til troldeneSe billederne

Mogenstrup strand

Et dejligt sted at tage på udflugt  er Mogenstrup strand tæt ved Astrup Vig. Og det er et meget naturskønt område med bakker og bøgeskov helt ned til vandkanten. Der er et spændende sheltersted ved Mogenstrup strand.

Adressen er Mogenstrupverj 19, 7870 Rostrup, men det ligger øst for Breum.

Man kører ad Mogenstrupvej i Breum, helt ned til vejen drejer skarpt mod syd. Køre et par hundrede meter videre og drej ned mod rastepladsen. ca 500 m fra Mogenstrupvej nede er og shelterpladsen, hvorfra en grusvej går videre ned af en ganske stejl bakke til kystlinien, hvor bøgetræerne vokser tæt.

Der ligge to gamle sorttjærede skure næsten ud til kysten nede ved vandet.

Det er et romantisk sted. Hvis du vil finde trolderutens spor skal du begynde med at lede efter sporet ved shelteren. Det viser dig vej ned mod stranden med de sorte skure. Ved skiltet er der på jorden et tydeligt troldefodspor, som det du ser her. 


Måske er der en fod, måske to. Du skal gå i den retning tæerne peger. Du kommer hen til grusvejen ned til stranden. - Hvis stien deler sig, skal du finde et nyt spor i jorden omkring sti-krydset. I jorden ligger et nyt spor. Igen skal du gå i den retning tæerne viser.
Du kan lytte til troldefortællingerne på din mobil telefon, mens du går, eller når du står stille ved sporene. Hver trold har noget at fortælle. Hvis du klikker på troldene bevæger de sig.
Måske har de så meget at fortælle, at der er mere end en historie. Så skal du klikke på billedet for at høre næste historie.
God tur!
Og forresten - hvis du farer vild og ikke kan finde flere spor, så gå tilbage ad den vej du er kommet. Så skal du gå modsat retning af tæerne.

Hvis du trykker på billedet nederst her, kan du finde de spørgsmål og opgaver, der hører til de 9 troldefodspor på ruten i skoven ved Mogenstrup strand.

Men hør nu først, hvad troldene fortæller.

 

 

 

 

 

 

Få rutevejledning
Grolle - Legebarn
Hvad skal vi lege

NATURDETEKTIVER

Grolles sang:

Dette er en ”Find selv på” sang:
1. Kom med ud i naturen
Der meget du skal se! – (råbes) Det fedt!
Kom med ud i naturen
Der meget du skal se! – (råbes) det FEDT!
Kom med ud i naturen
Der meget du skal se – (Råbes) – Det fedt - Mand!

2. Der fugle du kan høre
og biller du kan se! – Det fedt! Osv.

3. Kom herud og lege
Vi løber meget stærkt! – (råbes) Det fedt!

4. Vi klatrer op i træet
Helt ud’n at falde ned – (Råbes) det fedt! Osv.

5. Vi løber ud i vandet
Det sprøjter meget højt – (råbes) Det fedt! Osv.

6. Jeg går i gummistøvler
Og tramper i en vandpyt – Det fedt! Osv.

Jeg synes vi skal lege naturdetektiver. Vil du se hvordan, så tryk her:

 

 

 

Far Tombert
Sten, jord og muskler.

KRABBEBOLLER

Jorden er fuld af jord
Herlige skønne jord.
Dyrene tisser på den
Mennesker grisser på den
Det er vor gode gamle jord!

Hæ, hæ – hvad sir du så – Næ, du gamle! Jorden er ikke bare jord.
Ser du – 
Det her sted gemmer noget sært fra dengang jorden var ung. Har du hørt om:
”Krabbeboller”
Nej , det er ikke mad eller noget man kan spise, næ, det er fossiler.
Fossiler er levn fra jordens geologiske fortid.
Jo, engang for millioner af år siden, før der kom mennesker til, var der på det her sted ikke andet end hav. Vand og vand og vand! Nede i havet levede der havdyr: fisk og krabber og muslinger og små bitte dyr og planter, plankton og kril og den slags. Ligesom der gør nu.
Når de døde sank de ned på havets bund. Ind i mellem kom der mange lag på en gang. – Her ved Limfjordens kyster blev der i disse tykke lag i løbet af millioner af år dannet nogle ler-kugler – lidt som æg. Indeni er der måske skjoldet af en krabbe eller en musling, der blev gemt i lagene. – Hvis man banker forsigtigt på kuglen, åbner den sig – måske – og måske kan man se et krabbeskjold eller en krabbeklo.
Ho ho – Det er godt at vores jord gemmer på overraskelser. Det er ligesom at finde en skat!
Men krabbebollerne er svære at finde, de findes kun her ved Mogenstrup og Lyby strand, eller ved Harre Vig. Man skal lede længe.
Hvis du vil vide mere om Krabbeboller så klik på billedet af mig. 
 

Mor Tildebritt
Historien og folkesagn

Kærlighed

Du er min ven
Og jeg er din igen
Om hundred år
Vor kærlighed består .


Dette sted er godt at mødes. Her kommer de unge kærester, når de vil møde hinanden, uden at andre blander sig. Man siger jo at unge forlovede, der går tur sammen, ofte må se sig tilbage. For hvis nogen kastede en sten ind imellem dem i djævelens navn, vil de ikke få hinanden. Men her møde de ikke mange fremmede.
Hvis en ung pige er meget interesseret i, hvor lang tid der vil gå, inden hun bliver gift er her et råd:
Hun skal gå på arbejde med en strømpe på det ene ben og ingen på det andet. Så skal hun tælle sine skridt. Lige så mange skridt hun tager, lige så mange dage vil der gå ind hun bliver gift. Og så skal hun se efter en mand, der både holder af hunde og katte, får så vil han også elske hende … Og held i spil giver uheld i kærlighed og omvendt …
Men der er glade fortællinger om kærlighed, og der er triste.
Nogen folk måtte ty til trolddom for at få den de ville have. – En elskovsdrik!
Vil du høre opskriften på en elskovsdrik, så tryk her:


Vi du høre en historie om en gammel fyr, der fik lavet en elskovsdrik, så tryk her:

 


 

 

 

Oks - den bedrevidende
Dyrelivet

Sciurus Vigaris, Sciurus vulgaris.

Gæt hvem det er. 

Et egern.
Egern de lever i træernes top!
Du kender sikkert egernet. Det gør de fleste, for egernet er vågent og aktivt om dagen, og så er det ikke så bange for mennesker. Egernet lever i skove – men også i parker og haver hvor mennesker kommer.
Egernet er et lille rødt dyr med hvid mave og en lang busket hale. Det har et sødt lille trekantet hoved med store øjne og smalle ører, der har lange hårduske om vinteren. Det er en typisk gnaver med store kraftige fortænder. De røde egern er mest almindelige i Danmark, men der findes også brune og sorte.
Du kan læse meget mere om egern ved at trykke på mig:

I den gamle nordiske mytologi er egernet Ratatosk den lille sladderpeter, der løber op og ned ad træet Asken Ygdrasil med sladder fra slangen Nidhug til ørnen i træets top.


I en dyrefabel beder Egernet en ræv om at skånet dets unger, som er de kønneste i skoven og således lette at kende. Ræven æder dem alligevel og undskylder sig med at han aldrig har set så grimme unger. Da den vil æde også egernet springet dette op i et træ. ” du er ikke som din mor”, sagde ræven,” hun kunne springe fra træ til træ med lukkede øjne. Egernet vil også gøre dette og falder i rævens gab. ” DSu er ikke så dygtig som din far,”Siger egernet,” han læste altid før han åd!”. Idet ræven vil gøre det, springer egernet igen op i træet og råber:” Skade skulle gøre blindesporing, når man har øjne i hovedet!” Og ræven svarer slukøret. ” Og skam skulle læse før sin mad før man ved, hvad man har at læse for”
Egernet var den snedigste!
 

Fnuggi, troldepigen
Flora og husflid

Brændenælder

Jeg hedder Fnuggi , fordi jeg’ en pige
Og blomsterne kan jeg li at kigge på.

Av, Av, Jeg brændte mig på en brændenælde.
Nu kan jeg huske hvordan den ser ud. Man skal ikke røre ved den uden at have handsker på. På bladene er der nogen små bitte hår, der hedder brandhår. Der brækker et lille stykke af og svider på huden, når man rør den. Men hvis du smør spyt, brændenældesaft eller mælkebøttesaft på så svider det ikke mere.

Der er mange brændenælder og det kan være svært at få dem væk. Men den gode måde er at spise dem. Som brændenældesuppe eller i pandekager.

Hvis du vil vide mere om, hvordan man laver det så tryk på mig her:


 

Gnav keder sig.
Hvad gør andre børn?

 Tryk på Gnav, hvis du vil vide hvad han mener.

Hvis du kan finde på noget mere spændende end at kede sig lige på det her sted, så skriv om det til mail@trolderuterne.dk. Du kan også tage billeder med din mobil. Du må få to billeder med til hver historie du fortæller.

Gnav er godt nok sur. Men han er også sulten. Han har  prøvet at få onkel Fusel til at lave en opskrift på en kærlighedsgryde. Du kan høre opskriften her:

 

 

 

Stumpen, lille søster
sanser, rim og remser

 Æblemand

kom indenfor 

Æblemand

Kom indenfor

har du nogen æbler

Med til mig idag .

Onkel Fusel
Drikkevarer

SKOVMÆRKE
Galium odoratum
(MYSICKE) og (BUCCAR)
Skovmærke er en indtil 30 cm. høj flerårig urt. Skovmærke er en vintergrøn flerårig urt, der danner tætte bestande. Skuddene er oprette eller opstigende og firkantede med ru hår. Bladene sidder i 6-8 tallige kranse. De enkelte blade er lancetformede med en fintornet, ru rand. Over- og underside er græsgrønne. Løvet holder sig frisk langt ud på vinteren. Blomstringen sker i maj og juni, hvor de endestillede halvskærme hæves op over bladdækket. De enkelte blomster er hvide og firetallige. Frugterne er todelte spaltefrugter, der spredes ved at hægte sig fast i pels eller tøj.

Rodnettet består af underjordiske stængler, der er stærkt forgrenede. Rødderne er fine og gennemvæver jorden helt.
Sine steder i Jylland gik unge piger 2. pinsedag i skoven for at flette brudekranse af skovmærker. Tørrede kranse af sklovmærker solgtes pga vellugt.
Det er et gammelt husråd at koge tørre skovmærker med usaltet smør til salve mod hug- og stiksår,gamle sår, skab, frost, køer ømme yver og sprukne patter. I salven blandes den mellemste hyldebark og kamilleblomster.
Skovmærker skal samles og bindes kr. Himmelfartsdag, så dufter de hele året. Eller før Valborgnat, hvor heksene pisser på dem, så de mister vellugten
Den anvendes mod karsygdomme og kredsløbsforstyrrelser. Om den siger Henrik Smith, (død 1563), : "Mysicke i Vin lagt i maymaanet oc den drucket vederqueger hiertet, oc den forderffvede leffer". Til fodbad blev udtræk af den brugt mod træthed i fødderne.
I de midteuropæiske vinlande har man fra gammel tid krydret søde vine med friske skovmærker og fået den friske sommerdrik "Maitrank".
Fyld et glas eller en flaske med blade og blomsterknopper af skovmærke. Kassér de tykke stængler, mens de fine, tynde må gerne komme med. Hæld vodka over, luk og lad alt trække i tre dage. Si den lysegrønne væske. Server den alene med is og danskvand eller med lidt lime og rørsukker.

OPSKRIFT: Blomsterne plukkes i den første blomstringstid. I et glas med tilhørende tætsluttende låg kommes de friske skud og dækkes med "Svendborg Snaps" i 3 dage. Efter filtrering gennem et kaffefilter og fortynding, ca. 1 - 6, er den klar til drikke,og den smager rigtig godt af forår. Som mange andre vinder den i fylde ved at lagre nogle uger.


 

Kusine Sonatine

Kusine Sonatine:

Før - var der mange andre,
der mærkede vinden digte!
Det kan den osse nu,
når man ser det
– så er det i sigte …

Engang var der en unge pige, der hed Ingeborg. Hendes far var den onde Albert Skeel til Jungetgård. Ingeborg sad altid ved vinduet og længtes efter at få lov til at elske en ung mand, hun kun havde set et glimt af. Hun vidste ikke om han nogensinde kom igen. Hun sang:

Jeg ved jeg elsker dig,
Jeg ved du elsker mig,
Ømhedens klange
Kærlige sange,
Og når jeg rører dig
Og når du rør mig
Jublende glæde
Jublende glæde.
Din ømhed er stor
Vor kærlighed gror, vor kærlighed gror
 

Troldenes fortællinger

Er trolde farlige?

Trolde kan virke skræmmende på mennesker. Det kan være deres lugt, som minder en del om en geds med en svag tilsætning af hundeprutter. Det kan være deres udseende, som da også hist og her kan skæmmes af uskønne pletter. - Eller det kan være deres vældige røst. Især de mandlige trolde har udviklet et gungrende troldebrøl, som de benytter ved særlige lejligheder. Af og til brøler de om natten blot for at bringe munterhed til troldeungerne i huler på begge sider af fjorden. Og himmelen giver ekko.

Trolde elsker trolde. De er selskabelige og holder meget af hinandens selskab i store familieflokke. En trold bliver nemt ensom. Det sværeste for en trold er at være helt alene i en troldehule. Derfor har trolde af og til kastet deres elskværdige blikke på mennesker. Og de har ofte haft held til at borføre en mø eller en knægt til troldehulen.

Så har disse levet sammen, i reglen til stor glæde for hinanden.

Hvis man er venlig ved en trold er trolden også venlig. Meget ofte vil blot et venligt ord få en trold til at hjælpe dig med svære opgaver. De mandlige trolde elsker at løfte tunge ting. Især sten. Og huntrolde elsker at brygge ting, der kan drikkes.

Så husk at være venlig, når du møder en trold.

Fiskerskurene ved Mogenstrup Strand
Kysten ved Mogenstrup strand

Fur Bryghus, Knuden

Fur bryghus, vandreruten omkring Knuden Trolderuterne i naturområdet bag Fur Bryghus er en dejlig tur ved kysten på F...

Læs mere

Skive By, det gamle Rådhus

Skives Gamle Rådhus Inde midt i Skive bys gågader er der en plads med et flot gammelt gult hus. Det er Skives gamle r...

Læs mere

Mogenstrup Strand

Mogenstrup strand Et dejligt sted at tage på udflugt  er Mogenstrup strand tæt ved Astrup Vig. Og det er et meget nat...

Læs mere

Skive gamle havn og træbroen

Skive gamle havn og træbroen. Trolderute med appen.  Længde 2.980 km.  14. punkter. Startpunkt ved trolderutes...

Læs mere

Flyndersø

Flyndersø Gå en tur på heden og lyt til fortællingen om rakkerne. En dejlig rakkerrute, hvor du kan bruge appen til a...

Læs mere

Lundø Spids

Lundø Spids. Flere muligheder for sjove skattejagter med troldene. Appen trolderuterne:   På appen Trolderuter...

Læs mere
Trolderuterne er støttet af Det Europæiske fælleskab og ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter via LAG Skives Aktionsgruppe. Desuden af Friluftsrådet, Skive kommunes Kulturudvalg, Skive Kommunes landsbyudvalg, Kongenshus Mindepark, Mønsted Kalkgruber, Daugbjerg Kalkgruber og Skiveegnens Erhvervs- og Turistcenter.
Mogenstrup Strand

Tilmeld Nyhedsbrevet

Tilmeld dig vores nyhedsbrev
og få nyheder omkring de
mange oplevelser leveret
direkte til din email.

Kontaktoplysninger

Kirsten Borger
Ørslevklostervej 272
7840 Højslev

Tlf: 51 18 24 87
kirstenborger@gmail.com

kontakt
kontakt
Dynamic-it leverandør af webshop

Vi bruger cookies, ved at du klikker dig videre til næste side, acceptere du hjemmesidens brug af cookies.
Du kan også acceptere cookies ved at klikke her