Overnaturlige væsener

Sagn

Overnaturlige væsener
Indtil begyndelsen af 1900-tallet forestillede de fleste mennesker i Danmark sig, at naturen var befolket af overnaturlige væsener. Disse væsener levede godt nok en tilværelse, der lignede almindelige menneskers, men var alligevel helt anderledes. 

Bjergfolk
Man mente, at der i bakkerne boede bjergfolk eller trolde, og bønderne måtte passe på ikke at pløje for tæt på deres høje, for så kom bjergmændene og hævnede sig og kunne kaste sygdom over bøndernes husdyrhold. Det fortalte og sang man om. Fx har Cathrine Kjær i visen ”Den bjergmand han kalder” sunget om, hvordan bjergfolkene kunne lokke mennesker ind til sig i højene. Det kaldte man at blive ”bjergtaget”. 
Borgerskabets kunstnere lod sig inspirere af folkedigtningen og folketroen. Auguste Bournonville skabte balletten ”Et folkesagn” (premiere 1854). J.T. Lundbye, tegnede i 1845 denne tegning af bjergfolk, der laver smedearbejde inde i en høj.

Ellefolk
I skovene boede ellefolkene. Mændene skulle passe på ikke at indlade sig med de smukke ellepiger med hule rygge. Et møde med ellefolkene kunne nemlig gøre mennesker sindssyge. De overnaturlige væsener kunne også finde på at stjæle menneskebørn og bytte dem ud med deres egne børn. 


Åmænd, nøkker, havmænd og havfruer
I åerne boede åmænd og nøkker. Af og til viste nøkken sig i hesteskikkelse. Når nogen druknede, forklarede man det ofte med, at nøkken havde krævet sit offer. I havet boede havfolket. Havfruerne kunne varsle storm, og nogle gange reddede de søfolkene fra at drukne. Men som Cathrine Kjær sang i visen om Agnete og Havmanden, så kunne havmanden også stjæle mennesker og bortføre dem til havets bund.


Nisser
I huse og gårde boede gårdboen. Han hed Nis, og det var et af de mest almindelige fornavne dengang. Nis – eller nissen – kunne både finde på at drille og hjælpe bonden. Et eksempel på nogle af de narrestreger nisserne kunne finde på, kan ses i et sagn fortalt af Lovise Hansen. Her hopper nissen i sengen hos pigerne på en gård, så pigerne er ved at gå fra sans og samling. Nissen krævede, at menneskene var venlige over for ham og fx gav ham grød – ikke kun i juletiden, men hele året rundt. Nissen beskrives som en lille, gammel mand. Han er altid ugift, i modsætning til ellefolkene og bjergfolkene som lever i familier ligesom menneskene.


Farligt møde med overnaturlige væsener
Når mennesker mødte overnaturlige væsener, endte de ofte med at blive sindsforstyrrede. Måske blot for en periode, men det kunne også være, at en person aldrig blev helt normal og rask igen. I milde tilfælde blev man blot forvirret, besvimede eller blev utilpas, mens det i mere alvorlige tilfælde var forstanden, der tog skade, så man blev sær eller tosset.
Det er blevet fortalt om mange landsbytosser, at de havde haft en forbindelse med overnaturlige væsener. Også når mennesker var mentalt tilbagestående eller havde fysiske handicap, sagde man, at handicappet skyldtes samvær med overnaturlige væsener.


Det overnaturlige som forklaring
Overnaturlige forklaringer var en måde at gøre hverdagen forståelig på. Når hønsene ikke gav æg, var det måske, fordi en heks havde forhekset dem. Når kornet forsvandt fra laden, blev det forklaret med, at nissen havde taget det. Det var de traditionelle forklaringer, man gav i bondesamfundet. Derfor var det vigtigt at holde sig gode venner med nissen. Det kunne give tryghed at vide, hvordan tingene hang sammen. I dag er det oftest nogle andre forklaringer, vi finder frem. Men behovet for at forstå verden er næppe blevet mindre.

Det ukendte

INDSIGT. Ved at fortælle historier kan man sætte ord på angsten.
 

Krejbjerg, jens væver museum

Jens Vævers Museum, Krejbjerg. Det kunne være en kold og våd affære at være fisker på Limfjorden. Igennem de mange...

Læs mere

Ørslevkloster

Med et tryk på billedet af nonnen, kan du høre om Ørslevklosters sidste nonne.  Med et tryk på fodsporet kan ...

Læs mere

Kongenshus Mindepark Udkikstårn

Velkommen til Kongenshus Mindepark. Velkommen til det flotte ny udkikstårn, der står midt på heden i Midtjyllands fre...

Læs mere

Krabbesholm Skov ved Grusgraven

Krabbesholm Skov - Grusgraven. Turen rundt om kolonihaverne. Du har brug for gode sko og næse for at finde fodspor...

Læs mere

Valbyparkens legeplads

Trolderuten på Valbyparkens legeplads. Test rute.   Valbyparken er et stort grønt område, hvor man både kan op...

Læs mere
Trolderuterne er støttet af Det Europæiske fælleskab og ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter via LAG Skives Aktionsgruppe. Desuden af Friluftsrådet, Skive kommunes Kulturudvalg, Skive Kommunes landsbyudvalg, Kongenshus Mindepark, Mønsted Kalkgruber, Daugbjerg Kalkgruber og Skiveegnens Erhvervs- og Turistcenter.
Overnaturlige væsener

Tilmeld Nyhedsbrevet

Tilmeld dig vores nyhedsbrev
og få nyheder omkring de
mange oplevelser leveret
direkte til din email.

Kontaktoplysninger

Skiveegnens Erhvervs- og Turistcenter
Kirsten Borger
Østerbro 7
7800 Skive

Tlf: 51 18 24 87

kontakt
kontakt
Dynamic-it leverandør af webshop