Jeg hedder Fnuggi, fordi jeg’ en pige
- blomsterne kan jeg li at kigge på.
I Juli måned kan du næsten ikke undgå at se den. Bygmarken. Den står gul og moden og lige til at høste.
Man sagde at byggen blev bedst, når den blev sået på Kristi Himmelfarts dag. Gøgen råbte: Kuk kuk, så byg – så tyk , en tønde at begynde. Kuk kuk.
Byg er en kornsort, den ligner rug, men er kortere i strået. Man brugte den til grød, byggrød, som nogen mente var en himmelsk spise. Men det var et arbejde at komme til at byggen blev til grød. Kornet skulle høstes, bindes i neg, stilles i stakke, køres i lade, tærskes med plejl, så avnerne brød af, trampes på af stude, kastes over logulvet og siden sigtes gennem et sold. – Jo der var arbejde ved det. Men så kunne det også bruges som medicin. Byggrød kogt med lakridsrod og rosiner var godt mod koldfeber, som man kaldte malaria. Og huskede man at lægge en håndfuld byggryn under hovedet på den døde i kisten, kunne vedkommende ikke gå igen, før han havde talt alle byggrynene.
Og alligevel var det ikke grød, man mest holdt af at bruge byggen til. – Næ – det var meget vigtigere at bruge byggen til øl. Øl og brændevin.
Man drak nemlig dengang mere øl end, fordi vandet i øl var blevet kogt. Øllet var ikke så stærkt som nu, men det var sundere at drikke end almindeligt vand, som meget tit var forurenet, hvis brønden ikke var dyb nok eller lå fortæt ved møddingen.
Kuk kuk – så en tønde byg!
Du kan læse om Byg på følgende steder:
Kontaktoplysninger
Kirsten Borger
Ørslevklostervej 272
7840 Højslev
Tlf: 51 18 24 87
kirstenborger@gmail.com