/ Anethum graveolens
Dild er en et-årig plante, der bliver 30 – 80 cm høj. Den dyrkes mest i køkkenhaver, men kan af og til findes vildt voksende.
Dildfrø kan bruges til mad og til lægedom. Imad især til fisk og syltning.
Foruden til eddikesyltning ag grøntsager, især agurker, bruges de friske eller tørrede skærme i marinade og fiskesovs, således kogt ål. Og som grønt drys på kartofler, salat, smørrebrød, æggeretter, tomater, fisk, kotelletter, grøn salat – til krebs mm.
Henrik Smith, død 1563, der var læge for bl.a. Chr. d. 2. og har skrevet flere læge- og urtebøger fortæller at den giver diende kvinder mælk i brystet samt at den "fordriffuer hickelse" (hikke). Den kan endvidere ”stille tarmvinde” Den anvendes også mod oppustethed , dårlig fordøjelse og ringe appetit. Mod hoste spises frøene eller bindes på hovedet sammen med hirse og salt. Blomsterskærmene hængt ved sengen virker søvndyssende.
Julenat får køerne en skive brød med dild og honning mod hekseri.
OPSKRIFT: Som snapseurt er det det friske løv som trækker i 8 dage. Den blomstrende skærm i 4 dage og de modne frø i 14 dage. Igen er det urten der skal dækkes med en god neutral snaps, filtreres gennem et kaffefilter og fortyndes ca. 1 - 6.
Man kan også lave dommerens snaps: dild, timian og porse til sættes snaps.
Du kan læse om Dild-snaps på følgende steder:
Kontaktoplysninger
Kirsten Borger
Ørslevklostervej 272
7840 Højslev
Tlf: 51 18 24 87
kirstenborger@gmail.com