Selv om Jeppe Aakjær forst levede 150 år efter von Kahlen, afholdt det ikke den danske skarppennede digter fra at vurdere den tyske kaptajn og hans projekt:
»De første tyske Kolonister, der besatte Alheden, kom her den 16. Oktober 1759; Flokken bestod af ni Mand og et Muldæsel´. Allerede 1754-55 havde en underlig Mand, Kaptajn Ludvig von Kahlen, ofret hele sin Karriere for at nedsætte sig her i Ørkenen som Hedeopdyrker.
Han fik Regjeringen til at interessere sig for sig, saa den forsynede ham med Penge til at bygge et Hus for; og det blev et underligt Hus med et mægtigt Over, saadan som de byggede i Meklenborg, hvor Kahlen var fra. Da Huset var færdigt - i December 1755 - kaldte Kahlen det Kongenshus, som en Artighed mod hans Majestæt Frederik den Femte, der havde vist sig ualmindelig kulant og spendabel mod den excentriske Kaptajn.
Da Kahlen havde faaet sit Hus, blev han (1756) af Regjeringen bemyndiget til at ta hjem til Meklenborg for at faa hvervet nogle Landsmænd, der vilde vove Pelsen som Hedepionerer. Han fik ogsaa et Par Familier til at bide paa Krogen; men da de var kommet til Storedal og saa, hvad det var, der bødes paa, stak de Halen mellem Benene og knøg fra Stedet ad Hjemmet til. Men saadan maatte de jo ikke rende deres Vej; de var kommen herop for Kongens Penge, og de maatte sandelig gjøre Nytte for Skillingerne.
Men hos Kahlen vilde de ikke være, hverken for lidt eller meget Amtmanden havde maattet gi Ordrer til, at Egnens Folk holdt Vagt om Kongenshus ved Nattetider, for at de langskj æggede Tyskere ikke skulde stikke af før de med Kroppen havde aftjent det Udlæg, som man havde haft paa dem. Denne Situation blev dog snart uholdbar, de stridsindede Fremmede blev efter faa Ugers Forløb foset ud af Landet med en Række knubbede Ord og et langt Skjænde- brev i Hælene. Saa la´ Kaptajnen selv Stavtøjet paa Studene og blev Eneste Karl paa den endeløse Alhede.«
Du kan læse om Ni mand og et mulæsel på følgende steder:
Kongenshus Daugbjerg Kalkgruber 2 Kongenshus Mindepark MuseumKontaktoplysninger
Kirsten Borger
Ørslevklostervej 272
7840 Højslev
Tlf: 51 18 24 87
kirstenborger@gmail.com