Mynte!
Bedst som man tror at mynte kommer fra bolcher, finder man ud af at det guhjælpemig osse er en plante.
Til plantens forsvar skal siges at den er velegnet til deiiilig snaps.
Grøn mynte kan man finde i skovkanter, lysninger og på våde enge. Den bliver ca en halv meter høj, og så har den sådan nogen firkantede stængler. – Pluk den omkring Sct. Hans, hvor du tar vel ca. ti af de bedste stængler med blade og putter dem i en flaske med stor åbning. En sodavandsflaske er velegnet, hvis du ellers drikker det stads!
Hæld en flaske deiiiilig neutral snaps i – eller vodka – det smager også godt –
Efter fjorten dage filtrerer du det hele. Men hold nu godt fast!
DET SKAL IKKE SPÆDES OP!
Nå, men skål og skide være med det!
Mynte (Mentha) er en artsrig slægt, som er udbredt med ca. 20 arter over hele den nordlige halvkugle. Desuden findes der omtrent 10 krydsninger af delvist ukendt ophav. Slægtens fælles kendetegn er, at planterne danner lange, under- og overjordiske udløbere, og at blomsterne er næsten regelmæssige. Her nævnes kun de arter og krydsninger, som er vildtvoksende eller dyrkede i Danmark.
Grøn Mynte i maden fremmer fordøjelsen, styrker maven og hindrer opkastning. Mynte drikkes med vin mod giftige bid, middel mod hovedpine – spist giver den en god ansigtskulør. Krusemynte knust med salt lægges på bid af gal hund.
Krusemynte-te hjælper mod visse mavelidelser og kalde ”vindevin”. God mod hikke og sidesting, blandet med honning mod hugormebid. Mange slags saft og te. Kolikbrændevin = myntebrændevin.
Æder koen mynte, bliver mælken forhekset. Ost vasket med mynte mugner ikke.
Opskrift på myntesnaps:
10 pæne stilke med blade af planten
eller
½ l grønne blade af planten
1 fl. Stolichnaya Vodka 38 %
eller
1 fl. Brøndums Snaps 40 %
Tilbehør
1 tom og ren flaske med stort hul i halsen. Æblemost flasker er velegnet.
Myntesnapsen får en flot gul-brun farve og mynten smager godt igennem i snapsen. Omkring Sct. Hans tager jeg de bedste stilke og fylder i en ren æblemost flaske - så mange som muligt - hælder en flaske snaps på og lader det trække max. 14 dage. Derefter filtreres myntesnapsen og kommes tilbage i den oprindelige snapseflaske. Den kan drikkes straks, men vinder noget efter et par måneders lagring.
Du kan læse om Mynte-snaps på følgende steder:
Kontaktoplysninger
Kirsten Borger
Ørslevklostervej 272
7840 Højslev
Tlf: 51 18 24 87
kirstenborger@gmail.com